Bygdegårdarna har haft det tufft under pandemin men det ljusnar vid horisonten. Nya lärdomar och nya behov kommer att öka möjligheten att åstadkomma vardagliga mirakel inom husets fyra väggar: Var beredda, installera fiber och berätta om den lycka, glädje och gemenskap en bygdegård ger, uppmanar Södermanlands distriktsordförande Ulla Johanson.
Tre framtidsspaningar
Också bygdegårdarna har haft ett tufft år. Förhoppningsvis är det snart möjligt att starta om, lyfta blicken och med full fart sikta mot en spännande framtid. Vi ska vara stolta för vi har hållit i och hållit ut. Det finns alltid en skatt vid regnbågens slut. Mycket pekar på att något spännande väntar runt hörnet. Nu är tid att bringa mod att fatta beslut, vara nyfiken och våga ompröva gamla idéer och pröva nya. Att driva en bygdegård är stort, viktigt och betydelsefullt.
Ingen vet när allt kan börja bli lite mer vanligt. Antagligen kommer det inte att ske över en natt utan lite i taget.
Det finns tre trender som följer i pandemins spår. Allt pekar på att bygdegården går en ljus framtid till mötes. Nu ska det till självförtroende, initiativrikedom och en hel del hårt och kul arbete.
1. Digitaliseringen fortsätter
Under tiden som smittan har haft ett fast grepp om människor, nöje, sport och fritid har insikten om digitaliseringens förträfflighet vuxit. Det är enklare att delta via datorn än att resa, fara och flänga. Du kan sitta i morgonrock tills fem minuter innan mötet, bion, föreläsningen, musiken startar. Resan kostar noll kronor och det blir inga bilavgaser.
Ett alternativ till stora konferenser och kongresser är att samlas på flera orter och att vara gemensamt uppkopplade på till exempel Zoom eller Teams. På så sätt kan hundratals människor samlas men på olika ställen – olika bygdegårdar – helt utan smittrisk. Det går t.ex. också att bjuda in spännande förläsare som blir tillgängligare när de inte behöver vara med på plats. Bra digitala lösningar kommer att löna sig.
2. Närheten blir viktigare
Resor och äventyr långt borta har blivit skogsvandringar, picknick och korvgrillning. Många har omvärderat vad som är viktigt och kommer att fortsätta och välja det lilla nära framför det stora långt borta. Bygdegården finns i närsamhället. Det är lagom mycket folk och fikabrödet är hembakat. Det är enkelt och kräver ingen större planering, flygresor och gör inga större hål i plånboken.
Det är dags att på allvar berätta varför det är bra och viktigt att besöka eller hyra en bygdegård, till exempel så här: Du är med och stödjer en levande landsbygd och en bydegårdsförening som inte jobbar för att göra vinst – bara skapa aktivitet och möjligheter genom att erbjuda lokaler till allehanda upptåg och eskapader. Vill du vara i mysiga omgivningar, med känsla för den lokala särprägeln och till ett pris som ger valuta för pengarna? Svaret är givet: Kom till bygdegården.
3. Stor längtan efter nära, kära och grannar
Längtan efter att fira födelsedagar, bröllop, ha en fest och fira livets små och stora mirakel eller bara vara glada och spralliga med nära och kära är enorm. Alla väntar på att pandemins restriktioner ska släppa. Då kommer jubileums- och kalasaktiviteterna att explodera. Att få stuffa runt till ett lokalt band eller se en föreställning av Scenkonst Sörmland har varit ouppnåeligt men inte för evigt. Tiden för marknader och auktioner, kafferep och barnkalas för hela släkten kommer närmare. Bokningsböckerna kommer att fyllas på.
Ulla Johanson, ordförande i Södermanlands bygdegårdsdistrikt