Alla fastighetsägare ska bidra när laddinfrastrukturen ska växa. Det är en god tanke men skillnaden är stor mellan kommersiella köpcentrum, offentliga byggnader och föreningsdriven bygdegård på landsbygden, säger Ulla Johanson, ordförande i Södermanlands Bygdegårdsdistrikt. Hon utvecklar sin argumentation i denna debattartikel.
Ny lag ska börja gälla 2025
Den 1 januari 2025 ska alla offentliga parkeringsplatser för mer än 20 bilar erbjuda laddningsmöjligheter. Det finns inga undantag för ideella föreningar. Konsekvenserna kan bli stora för Södermanlands 30 bygdegårdar och andra ideellt drivna lokaler.
Bygdegårdarnas Riksförbund räknar med en kostnad på minst 70 000 kronor för att installera en laddstolpe. I värsta fall är 70 000 kronor allt en bygdegård omsätter på ett år. Då återstår att kasta in handduken.
Pandemin, inflationen och det faktum att många kommuner sänker sina bidrag till föreningslivet gör att den ekonomiska situationen redan är knivskarp. En bygdegård omsätter inga stora summor. Många balanserar på marginalerna för att kunna förse landsbygden med en sammanhållande punkt och en liten smula av det utbud av aktiviteter som finns i centralorterna och större städer. Besökare kommer till arrangemang i bygdegården som varar några timmar. Möjligheten att dra in kostnaden för en laddstolpe är lika med noll.
Olika intressen står mot varandra
Ökad laddningsinfrastruktur en del i en större hållbarhetssatsning – ett modernt och rationellt miljötänk. Det är bra på alla sätt. Frågan är bara om det är lagstiftarnas mening att kulturverksamhet, barnbio och försäljning på lokala marknader och ortens eldsjälars många ideella timmar som ska bekosta utbyggnaden? Det är en dålig landsbygdspolitik.
I underlaget till beslutet om att fastigheter ska erbjuda laddmöjligheter finns inte ideella fastighetsägare med över huvud taget. Det finns cirka 2500 allmänna samlingslokaler i landet. Därtill kommer alla andra föreningsdrivna lokaler. Vi är för många för att förutsättningarna för vår existens ska negligeras.
Ideella fastighetsägare har särskilda förutsättningar
De nya bestämmelserna träder i kraft vid årsskiftet 2024/25. Den bygdegård som inte har en laddstolpe kommer omedelbart att bryta mot regeln, meddelar Boverket.
Bygdegårdarnas Riksförbund har rekommenderat sina medlemmar att avvakta medan förbundet väntar på svar från regeringen om undantag. Hur det går är oklart. Vi som är bygdegårdsaktiva gör en stor samhällsinsats för att landsbygden ska leva. Ideellt engagemang ska uppmuntras, inte slås ner. Just nu är vi väldigt oroliga.
Ulla Johanson
Ordförande Södermanlands bygdegårdsdistrikt