Fem dagar tillsammans på en folkhögskola utanför Flen. Vad gör vi här? Den ena efter den andra beskriver behovet av egotid. Jag googlar och finner att det handlar om få vara i fred med sig själv. Jag blir förvirrad. Jag tänker annorlunda: Genom att göra saker tillsammans räcker tiden längre och du har kul på vägen.

Tid är uppenbart en bristvara för många. Känslan av att inte räcka till är ett ständigt gissel på jobbet, blad vänner och i familjen. Glassiga magasin ger förnumstiga gör-det-själv-tips med olika typer av checklistor. Ändå lyssnar jag på timslånga samtal som handlar om ingenting på tåget mellan Skövde och Stockholm. På tåget mellan Flen och Stockholm verkar de flesta surfa planlöst eller kolla Facebook. Det är enkelt att bara låta tiden gå utan att fundera vad den skulle kunna användas till istället.

Prioritera tiden

Nyligen läste jag att det är lika bra och skrota styrdokument och handlingsplaner för att istället bara göra. Vi spar tid och det blir mer gjort. Vi slipper hamna i tröga interna processer som slukar tid och resurser.
Det är dags att sluta älta tidsbristen och be om egotid. Låt oss istället göra det som vi tycker är kul och låta bli lite mer av det som vi kan strunta i eller låta någon annan ta hand om. Pröva att lägg bort telefonen och surfplatan två timmar om dagen. På en vecka blir det 14 timmar!

Det finns undersökningar som peka på att vi surfar närmare 4 timmar om dagen. Skillnaden inom olika grupper är förstås stor. När jag sätter mig framför skärmen, surfar lite, kollar på nyheterna och slänger ett öga på Instagram. Snart är det dags att gå och lägga sig.

Aktivitet lönar sig

För övrigt är föreningslivet den optimala mixen av tid för egen utveckling tillsammans med andra. Samtidigt gör du något som med alla säkerhet gynnar dig själv, dina intressen men också samhället. Förr kallades det för lokalt engagemang. Nu är det en win-win situation som i mina trakter kring Vadsbro och Blacksta skapar en levande landsbygd, sammanhållning och stolthet över den gemensamma kraften.

Tänk om tiden faktiskt räcker till. Det är bara vi som är dåliga på att använda den?

Ulla Johanson

Ordförande Bygdegårdsdistriktet i Södermanland