– Trycket på att få visa utomhusbio i augusti har varit stort. Förra året hade vi 9 visningar. I år ökade det till13. Precis som förra året samverkade vi med olika hembygdsföreningar, säger Ulla Johanson, ordförande i Södermanlands Bygdegårdsdistrikt.

Regn och rusk men inga inställda föreställningar
Under tre veckor i augusti blev det 13 föreställningar runt om i Södermanland. Det var arrangören som valde film. Trots riktigt ruskväder den första och andra veckan skedde visningarna som planerat. Alla arrangörer hade en plan B där det gick att vara inomhus eller åtminstone under tak. Det kom mellan 25 – 75 personer per föreställning. Snittet blev ungefär 50, precis som förra året. Publiken bestod av en majoritet kvinnor och många barn och ungdomar.

– Med bättre väder hade fler kommit. Många tvekade nog och valde att vara hemma när det regnade och blåste trots att vi hade möjlighet att flytta inomhus, tror Ulla Johanson.

Tydlig trend bland bygdegårdarna
– Det är en trend att intresset för utomhusbioföreställningar växer bland landet 1400 bygdegårdar. På flera andra platser i landet skedde liknade turnéer som i Sörmland, berättar Ulla Johanson.

Stor intresse från tv, radio och tidningar
Intresset från media var stort: SVT Sörmland sände inslag inför premiärvisningen i Västermo Bygdegård. P4 Sörmland var på plats dagen för premiären. Flera tidningar skrev.

Full möjligt med en ny turné 2024
Och blir det då en fortsättning nästa år? Utrustningen är i alla fall bokad för utomhusbio även nästa augusti. Mer info kommer under 2024.