Cirkusartisten Peter Åberg bjuder på spektakulär turné med magi och minneskonst våren 2023

Av 700 sökande fick Peter Åberg uppdraget att resa runt på bygdegårdarna i Södermanland. Alla kostnader är betalda av Statens Kulturråd. Peter kommer att genomföra 15 föreställningar, fyra workshops (varav två för vuxna och två för de yngre) under våren 2023.

– Jag är glad och tacksam att vi får möjlighet att utveckla vår kulturverksamhet. Det finns bara möjligheter, säger Ulla Johanson, ordförande i Södermanlands Bygdegårdsdistrikt.

Med stor bredd och lång erfarenhet har Peter rest över hela världen och framfört mer än 1 000 föreställningar. Han är i grunden jonglör och akrobat men blandar gärna in musik, magi och minneskonst i sina framträdanden.

– Nu kan Södermanlands Bygdegårdsdistrikt stärka föreningarna och fler utanför tätorterna får möjlighet att ta del av kulturaktiviteter, säger Ulla Johanson.

Multitalang från TV

Peter kommer från norra Sverige och har en mycket stor variation av färdigheter och tricks i rockärmen. Han spenderade också den första delen av sitt liv som musiker. Under 2022 hamnade han på prispallen i tv-programmet Talang som den multitalang och minnesmästare han är.

Vill din bygdegård ha besök?

Nu har er bygdegård möjlighet att boka hans föreställning helt kostnadsfritt. Föreningen behålla eventuella intäkter från entréavgifter och försäljning.

Under Kulturbygdsturnén kommer Peter framföra en Best of-föreställning med nummer från olika produktioner han gjort de senaste 20 åren. Han blandar klassiker med nytt material. Det blir ett unikt och häftigt framträdande med ”extra allt”.

Vad krävs av bygdegårdsarrangören?

Föreställningen kräver 240 V uttag, scenbredd och djup på 6 meter (om möjligt), takhöjd på 5 meter, tillgång till ett utrymme för ombyte samt toalett. Ljudanläggning och ljus ingår. Byggtid inför tar 2 timmar, och rivning efteråt tar 1 timme. Det går jättebra att samarrangera med en hembygdsförening.

Fakta om Kulturbygdsturnén

Bygdegårdarnas Riksförbund gör en unik kultursatsning med 24 yrkesverksamma kulturutövare i hela landet. Det finns en kulturutövare i vart och ett av de 24 bygdegårdsdistrikten. Under hösten och våren kommer 15 musiker, 4 skådespelare, 2 cirkusartister, 1 clown, 1 författare och 1 dansare att göra konserter och workshops i respektive hemdistrikt.