Södermanlands bygdegårdsdistrikt prisas på årets Bygdegårdsgala

När bygdegårdar från hela landet samlades till den bygdegårdsgala på Sånga Säby norr om Stockholm hamnade Södermanlands bygdegårdsdistrikt i strålkastarljuset. Under pompa och ståt överlämnade Bygdegårdarnas Riksförbund ett diplom för särskilt bra insatser. Södermanland uppmärksammades för sin vilja och förmåga att bygga nätverk och samarbeta.

– Det är en sådan härlig känsla att bli sedd och uppskattad, säger bygdegårdsdistriktets ordförande Ulla Johanson där hon står med det fina diplomet i handen.

Motiveringen stämmer bra

”Södermanlands bygdegårdsdistrikt visar att samarbete blir mer än summan av delarna. Med partners som Hembygdsförbundets länsförbund, Länsmuseet och Studieförbundet Vuxenskolan når de fler och längre. Att vi tillsammans kan åstadkomma mer blir tydligt i detta distrikt där energin och glädjen sprudlar i verksamheten med ständigt nya idéer på gång”.

Hur kom det sig att samarbete är så viktigt i Södermanland?

Vi är ett litet distrikt. Enda sättet att göra verksamhet som egentligen är för stor för att vi ska klara det är att samarbete med andra. Sedan några år är vi tre organisationer som hjälps åt att dra och hålla varandra uppe. Numera gör vi det mesta tillsammans; stämmor, kurser och inte minst utställningen Vässa Pennan som stod en månad på Nyköpings museum.

Vad händer framöver?

Vi och hembygdsrörelsen har sökt stöd hos regionen för att tillsammans jobba med verksamhetsutveckling. Vi vill skapa mer generationsövergripande aktiviteter där läsande och skrivande ingår på ett eller flera sätt. Här är hembygdsrörelsen bättre än vad vi är, så vi tänker att vi ska lära av dem och bli minst lika bra.

Hur ska bygdegårdsdistriktet fira?

Distriktsstyrelsen ska träffas och ha en liten julavslutning. Då ska vi äta räkmackor och berömma varandra för vår förträfflighet. Vi är stolta men ännu inte nöjda. Vi tar julledigt och sen är det full fart framåt igen.