Bygdegårdsdistriktet i Södermanland och Hembygdsrörelsen i unik samverkan med Länsmuseet i Nyköping 4 – 26 september 2021. Kom och kolla på en konstutställning med gamla och pinfärska satirteckningar.

Vässa pennan är en vandringsutställning producerad av Bygdegårdarnas Riksförbund. Konstutställningen innehåller verk av EWK och samtida satirtecknare. Vässa pennan är en utställning som tar kampen för demokrati och yttrandefrihet – ett inlägg för allas lika värde.

– Utställningen är en manifestation för yttrandefrihet och demokrati och såklart vikten av allmänna samlingsplatser där vi tillsammans kan åstadkomma skillnad för varandra och bygden där vi finns, säger Ulla Johanson som är ordförande i Södermanlands Bygdegårdsdistrikt. Tidigare har utställningen visats på olika bygdegårdar. Detta är första och antagligen enda gången Vässa pennan visas på ett museum och därtill ett prisat länsmuseum. Genom att samverka med Länsmuseet i Nyköping får oerhört många människor möjlighet att se utställningen. Äntligen blir det verklighet.

Invigning

Invigning sker lördagen den 4 september 2021 kl. 11.00-12.15.

Under utställningstiden sker en rad olika seminarier, workshop etc. Separat program för hela utställningstiden kommer att publiceras inom kort. Givetvis går det att se utställningar när som helst när som museet har öppet. Vid två tillfällen per vecka kommer det att finnas utställningsvärdar som kan berätta mer om utställningen.

Medverkande satirtecknare

Ewert Karlsson (känd under pseudonymen EWK). Internationellt prisad satirtecknare. I Norrköping finns Arbetets Museum som inrymmer EWK-museet.
Max Gustafson, serie- och satirtecknare och satirtecknare och mottagare av 2018 års EWK-pris. Medverkar i flera dagstidningar och tidskrifter samt i SVT:s Idévärlden.
Sara Granér, serieskapare och satirtecknare med groteska djurgestalter. Sara använder sin konst i dockteater och gör musikackompanjerad liveteckning. Böcker finns på Galago förlag.
Magnus Bard, illustratör och satirtecknare som bland annat har i uppdrag att illustrera ledarsidan på Dagens Nyheter.
Marja Nyberg, illustratör och manusförfattare. Var en av författarna till SVT:s julkalender 2018 samt tecknade papperskalendern. Hennes bilder finns på vykort och i fanzines.