Nya tag, nya idéer och glatt humör

Det blir ett andra halvår med Coronarestriktioner. Många är såklart besvikna över att distanseringen och utbudet av olika arrangemang fortsätter att vara mycket begränsade. Men mitt i allt som inte är sig likt blommar fantasin. Gör slut med ängsligheten och det-går-aldrig-människorna. Nu finns möjlighet att testa nya grepp. Det som fungerar kan vi behålla och skala upp när pandemin är över. Det som inte fungerar har gett goda lärdomar.

Under sommaren har jag sett exempel på altankonserter där musikerna sitter på bygdegårdens trappa och spelar för styrelsen som sitter på gräsmattan samtidigt som allt spelas in och sänds på Facebook. Att göra aktiviteter utomhus kommer att få ett uppsving. Hämta en tipslapp på bygdegården och gå, cykla eller spring tipsrundan när det passar dig och din familj. Lämna in tipslappen och vänta på högvinsten. Det enkla är ofta det bästa. Bjud på en gårunda på orten med en historiskt sinnad ciseron som kan berätta om hus, hem och släkter genom tiderna. Familjekvällar med utomhusmatlagning är också en aktivitet som jag kan rekommendera. Eller varför inte utomhusdisco vid Halloween? Är lokalen tillräckligt stor är Melodikrysset en fin söndagsaktivitet. Kanske kan det finnas möjlighet att koppla upp sig på storbild och hänga med på distans.

Det viktigaste är inte att göra mycket men att hålla igång bygdegården som samlingsplats. Blir det ett för stort aktivitetsglapp finns det risk att publiken hittar andra ställen att besöka. Våra lokaler är inte till för att stå tomma. Vi finns till för att människor på orten ska kunna samlas, diskutera ihop sig och utveckla landsbygden. Just nu kan vi inte fylla rummen med publik men vi kan göra små men viktiga sammankomster. Många längtar efter att få träffas, prata och fika. I mindre grupper, med distans och handsprit i högsta hugg är det möjligt.

Vi kan inte sätta full fart men vi kan börja rulla igång så sakta. I takt med Folkhälsomyndighetens, förhoppningsvis nya goda prognoser, kan vi öka takten och vara beredda den dag det nya normalläget inträffar. Jag hoppas att det blir snart!

Några regler i Coronatider

  1. Regeln om högst 50 personer gäller och det är med personal.
  2. Annonsera evenemang med föranmälan.
  3. Det måste finnas en person som ”räknar in publiken” så inte 50-personersregeln bryts.
  4. Se till att slussa in ett sällskap i taget så att det inte blir trängsel i entrén.
  5. Dra isär borden så att publiken kan sitta gruppvis/familjevis. Med grupp menas personer som redan haft fysisk kontakt.
  6. Fixa all förtäring i förväg. Koka kaffet, ställ ut termosar på borden och brödet kan man få i påse vid entrén.Om det är 48 som ska fika, så har man 48 påsar, när de är slut så är det entréstopp.
  7. Se till att det finns handsprit på strategiska platser, toaletter, entré m.fl.
  8. Håll ner antalet servicepersonal.
  9. Den som känner sig krasslig eller bara lite hängig ska stanna hemma