Södermanland går mot trenden
I hela landet har antalet bygdegårdar minskat något under år 2020. Södermanland går mot trenden och har fått ännu en medlem. Ny medlem är Kreativa Byalaget Läppe i Vingåker. Nu finns det totalt 28 bygdegårdar i Södermanland.
– Med tanke på att pandeminåret varit tufft är det extra glädjande att bygdegårdarna i Södermanland blivit fler. 2020 har varit ett speciellt år. Corona har gjort att verksamheten och uthyrningarna av lokalerna minskat drastiskt, säger Ulla Johanson, ordförande i Södermanlands bygdegårdsdistrikt.

Föreningsdrivna hus
Bygdegårdsföreningar driver allmänna samlingslokaler som hyrs ut till alla som delar föreningens demokratiska värderingar. Att bygdegårdarna ökar i antal är betydelsefullt för demokratin och för den levande landsbygden. Det är viktigt att människor kan samlas, uppleva och skapa kultur, dansa, ha marknader och möten. Bygdegårdarna lägger grunden för ett rikt föreningsliv genom att erbjuda lokaler. Husen hyr också ut till privatpersoner och olika grupper som behöver en lokal att samlas i.

Skapar mötesplatser
Föreningarna som driver bygdegårdarna har i många fall också egen verksamhet. På många orter är bygdegården ett nav för bygdens utveckling, näringsliv och kontakt med kommun och region.
– Glöm inte bort att länets bygdegårdar har en viktig roll att spela vid olika typer av kriser så som stormar, bränder men också nu när det startar en massvaccinering, säger Ulla Johanson, ordförande i Södermanlands bygdegårddistrikt.

Återstart efter pandemin
Ännu råder pandemirestriktioner men så fort det är möjligt att samlas i lite större grupper kommer bygdegårdarna att slå upp sina dörrar och välkomna nya och gamla besökare som vill delta i aktiviteter, fira födelsedag, ha bröllopsfest eller slå upp en pop up loppis. Efter så lång tid med social distansering och restriktioner för en rad olika aktiviteter kommer behovet av att träffas vara större än någonsin.
– Vi är laddade och längtar, säger Ulla Johanson, ordförande i Södermanlands bygdegårdsdistrikt.

Om bygdegårdar
• Bygdegården är en föreningsdriven, allmän samlingslokal som verkar utifrån bygdens behov.
• Bygdegården är en mötesplats som där det går att hyra lokaler.
• Bygdegården drivs ideellt och utan vinstsyfte.

Fakta om Södermanlands bygdegårdsdistrikt
I Södermanland finns 28 bygdegårdar som hyr ut lokaler och arrangerar egen verksamhet för att bidra till ett en levande landsbygd. Verksamheten drivs ideellt och utgår från lokala behov och en stor grupp glada, engagerade och entusiastiska eldsjälar.