God fortsättning alla bygdegårdsentusiaster,

Snart lägger vi ett märkligt och sorgligt år bakom oss. Trots inställda arrangemang och uteblivna uthyrningar finns det viktiga lärdomar. Den största är kanske att digitaliseringen kommer att fortgå. Det är inte bara brudpar och födelsedagsfirare som frågar efter fiber och stabila tekniska lösningar vid uthyrning. Under ganska lång tid tror jag att riktigt stora folksamlingar och möten kommer att vara få. Det kommer att bli vanligare att samlas på olika ställen – så som bygdegårdar – och koppla upp sig mot större arrangemang så som kongresser och andra samlingar. Här finns en ny och spännande marknad för uthyrning.

Gratis webbinarium om digitala årsmöten

Den 21 januari 2021, kl. 18.30–20.30 arrangerar Bygdegårdarnas Riksförbund en digital utbildning om hur årsmöten kan genomföras digitalt. Under kursen kommer vi gå igenom formerna för de olika alternativen.

När: Torsdagen den 21 januari 2021, kl. 18.30–20.30
Var: Digitalt webbinarium via Zoom. Du behöver ha tillgång till internetuppkoppling, dator,
surfplatta eller telefon. Använder du Zoom för första gången kan du behöva ladda
ner Zoom till din dator.
För vem: Medlemmar eller förtroendevalda inom föreningar och/eller i distrikt.
Kostnad: Kostnadsfritt
Anmälan: Senast söndag 17 januari, länk med inloggning skickas ut 18 januari via mejl till anmäld.
Anmälan sker via denna länk: https://forms.gle/gNcVhiPBehWaRemZ9

Vid frågor kontakta:
Sofia Ohlsson, verksamhetsutvecklare organisation och landsbygd
070-440 89 42 | sofia.ohlsson@bygdegardarna.se

Studieförbundet Vuxenskolan hjälper till med det digitala

Studieförbundet Vuxenskolan kan hjälpa din förening att genomföra årsmöten via nätet?  Årsmöten kan i allmänhet genomföras digitalt/på nätet. Studieförbundet kan bistå med planering, utbildning av presidiet och deltagare samt genomförandet.  Vi rekommenderar att presidiet sitter tillsammans. Vi har teknisk utrustning “mötesrum” i Flen, Nyköping och Eskilstuna för detta. För den tillträdande styrelsen finns en styrelseutbildning som även den genomförs på nätet.

Välkommen att kontakta närmaste SV kontor för personlig service och planering av din förenings årsmöte!  Telefonnummer hittar du här. https://www.sv.se/avdelningar/sv-sormland/kontakta-oss/

Debattartikel om bygdegårdarnas roll vid en massvaccinering

Just nu har vi en artikel som ligger hos alla tidningarna. Södermanlands Nyheter har hittills publicerat artikeln som handlar om bygdegårdarnas roll vid en massvaccinering. Det är jag och Louisa på Jädersgården som skrivit.

https://sn.se/asikter/artikel/utnyttja-bygdegardarna-i-lanet-vid-massvaccineringen/rk2ke4wr?fbclid=IwAR3HNYAhSYiMmgzYJBN_PVsgBa3rmypTcN6MO4p5_WdFoSybi1Y3o68O07M

Beviljat förlustbidrag till Södermanlands Bygdegårdar

Som ni vet fick förbundet 27 miljoner av Boverket att fördela på landets bygdegårdar som ett förlustbidrag. 23 av våra 28 bygdegårdar sökte och alla fick stöd med cirka 40 % av sin förlust. Mest fick Vikingavallen. Alla som sökt har eller kommer att få mail om beviljat bidrag och när det betalas ut. Under 2021 kommer det att finnas ytterligare pengar att söka. Då kommer det att krävas inlämnad årsrapportering för att söka pengarna.

Ha koll på distriktets Facebooksida – inspiration och erbjudanden

Och se till och ha koll på vår Facebooksida där det kommer förslag, inspiration och annat flera gånger i veckan. In och gilla med en gång: https://www.facebook.com/Södermanlands-bygdegårdsdistrikt

Finns det frågor och funderingar är det bara att kontakta mig via mail eller på telefon
070-671 68 30.

Med vänliga hälsningar
Ulla Johanson
Ordförande Bygdegårdsdistriktet i Södermanland